Ana SayfaDekorasyonEv DekorasyonStudio Barbo Tasarımı Sade ve Natürel Çeşme Evi

Studio Barbo Tasarımı Sade ve Natürel Çeşme Evi

Studio Barbo’nun beş kişilik bir aile için projelendirdiği müstakil ev, natürel ve sade stiliyle yaz aylarının kalabalık buluşmalarına uyumlu bir fon oluştururken, malzeme ve mobilya seçimlerindeki şık detaylarla kışın da keyifle vakit geçirilecek şekilde tasarlanmış.

Studio Barbo tasarımı müstakil ev, İstanbullu bir ailenin çocukları ve dostlarıyla yaz-kış bir arada rahatça vakit geçireceği şekilde kurgulanmış. Aslında aile Çeşme Paşalimanı’nda yer alan evi ilk satın aldığında, ufak revizeler yaparak bir an önce taşınmayı planlıyormuş. Studio Barbo’nun kurucusu ve tasarımcı Bora Özdemir ile tanışma da showroom’da mobilya seçimi sırasında gerçekleşmiş. Ancak zaman içinde altyapısal sorunlar ve plandaki eksiklikler fark edilince, ev sahipleri projenin tamamen değiştirilmesine karar vermiş. Böylece tasarım sürecine dahil olan Studio Barbo, tüm iç duvarların konumlarını değiştirerek iki adet salon ve mutfak, iki misafir odası, ebeveyn odası, iki çocuk odasını planlamış ve katlar arası hareketi kolaylaştırmak için asansör eklemiş.

Üç çocuklu aile, misafir ağırlamayı sevdiği için ayrıca her odanın kendine ait banyosu olmasına da karar verilmiş. Evin giriş katında; misafir odası ve banyo, tuvalet, şömineli salon, yemek alanı ve kitchenette bulunuyor. Bahçe katında ise bir mutfak ve salon, havuz başında bir oturma ve yemek alanı, misafir tuvaleti, çamaşır odası, yardımcı odası ve kiler yer alıyor. Bu alanda, havuzun ebatları genişletilerek mutfak ve salon havuza yakın cepheye taşınmış. Birinci kata çıkıldığında bizi ebeveyn odasının yanı sıra, banyo ve çalışma alanları ile birlikte projelendirilen iki adet çocuk odası karşılıyor.

Ebeveyn odasında, banyo ile birlikte açık bir plan kurgusu tercih edilmiş. Doğramalar manzarayı içeriye alacak şekilde genişletilirken, yatak da ormana doğru konumlandırılmış. Yatak başı olarak tasarlanan kapaklar, banyo ile seperasyonu sağlarken, odanın arka tarafına ışık geçişini de mümkün kılmış. Diğer yandan, alt kattaki galeriden dahil edilen alan sayesinde iki adet giyinme odası yaratılmış ve banyoya çift taraflı kullanıma uygun bir lavabo ünitesi ve makyaj masası tasarlanmış.

Çatı katında ise banyosu, çalışma alanı ve kitchenette’i olan ikinci misafir odası planlanmış. İşlevsel planlanmanın tamamlanmasının ardından, müşteri ile birlikte oluşturulan mood board üzerinden malzeme ve mobilya seçimlerine başlanmış. “Diğer yazlık ev projelerimizden farklı olarak natürel, sade doku ve renklerin yanı sıra, müşterinin bu evi kışın da değerlendirmek istemesi sebebiyle bazı mobilya ve detaylarda daha şık malzemelere gittik. Aynı şekilde, mobilya ve aksesuar seçimlerinde de bu dengeyi korumaya çalıştık. Evin genelinde tercihimizi, meşe kaplama üzeri açık gri cila ile oluşturduğumuz renkten yana kullandık. Diğer yandan, seperatörlerde, yatak başlarında, dolap kapaklarında ham jüt, rattan, hasır iplik kullanarak evde doku kullanımını artırdık. Zemine beton görünümlü bir seramik döşedik. Mermerin dokusu müşteri için çok önemli olduğundan plakalar birlikte seçildi. Bazı mobilya detaylarında ise traverten kullanıldı. Duvarlara genellikle beyaz, banyolara ise mineral dokulu sıva uyguladık,” diye anlatıyor tasarımcı Bora Özdemir.

Müşterinin özellikle ebeveyn yatak odası ve şömineli salonda tercih ettiği şık görünümü elde etmek için ayrıca mermer, deri, eskitme pirinç ve ayna detayları da diğer malzemelerle bir arada kurgulamışlar. Evin girişinden başlayarak ferah ve geniş alanlar oluşturmaya önem verilmiş. Örneğin girişte, ayrı ve kapalı bir antreden kaçınılarak işlevsel bir alan yaratılmış. Kapının sol tarafındaki lambrilerin içine; yanında bulunan misafir odasından bir bölüm dahil ederek elektrik panoları gizlenmiş. Lambrilerin önüne bir puf konumlandırılırken, karşılama alanını belirlemek adında da duvara uygun bir ayna tasarlanmış. Ayrıca eklenen portmanto ile hem aynalı alana doğru bir yönlendirme hem de mutfak ile bir seperasyon sağlanmış. Havuzun yanındaki mutfak daha sık kullanılacağı için tam donanımlı bütün elektrikli aletler, kiler, şaraplık ve buzdolabı bu alanda kurgulanmış. Samimi ve doğal bir ortam yaratma isteği, malzeme seçimlerine de yansımış. Dolap ve masada ahşap görünüm tercih edilirken, sandalyeler hâkî bir kumaş ile kaplanmış.

Şömine katındaki mutfak ise kitchenette ve bar olarak düzenlenmiş. “Bu salon ve yemek alanı kışın kullanılacak şekilde kurgulandı, malzeme tercihleri de bunu yansıtıyor. Şıklığın ön planda olması için mermer masa, pirinç detaylı raflar ve deri sandalyeler ön planda. Ayrıca, mutfaktaki dolap kapaklarının tasarımı da evde sevdiğimiz detaylar arasında yer alıyor ve ince bir işçilik örneği sergiliyor,” diye belirtiyor Özdemir.

Studio Barbo’nun proje için özel olarak tasarladığı bütün sabit ve hareketli mobilyalar, Barbo Design tarafından imal edilmiş. Kurucu Bora Özdemir ve ekibi, doğal ve şık malzemeleri uyum ve denge içinde kullanarak ailenin hem bir arada hem de kendi özel alanlarında rahatça hareket edebilecekleri bir ev kurgulamış.

Hazırlayan: Işıl Karahanoğlu

Fotoğraf: İbrahim Özbunar

İç mimari tasarım ve uygulama: Studio Barbo

Studio Barbo kurucusu ve tasarımcı: Bora Özdemir

Stüdyo Barbo proje koordinatörü: İç mimar Aslı Ece

Peyzaj mimarı: S. Aslı Aydoğdu

SON YAZILAR

BENZER YAZILAR