Şehir Hayatı

seren 1

 

Topağacı’nın bitişik nizam yapılarının oluşturduğu kendine has mahalle dokusu, etrafı saran yeşilliklerle bütünleşince daha da büyüleyici oluyor. Bu çatı katı dairesi, tek kişilik modern bir yaşam alanı olarak yeniden kurgulanmış.

 

Projede önceden 85 metrekarelik net bir kullanım alanı mevcutmuş. Sonrasında iç kullanım alanı 95 metrekareye çıkartılmış. Maskülen detayları ile sahibinin yaşam tarzını yansıtan dairenin projesini gerçekleştiren Mimar Dicle Hökenek ile yenileme süreci hakkında konuştuk.

Evin genelinde nasıl bir sonuç ortaya çıkarmayı amaçladınız?

Ev sahibi önceden Levent Loft’ta brüt beton ve ahşabın hâkim olduğu loft bir dairede yaşıyordu. Bu nedenle başlangıçta incelediğimiz referanslar da benzer atmosferi sağlayacak malzemeleri barındırıyordu. Genel hatları ile gri-siyah renk tonlarının hâkim olduğu abartılı süslemelerden uzak işlevsel bir mekân kurgusu üzerinde duruyorduk. Mevcutta var olan mekânın imkânlarını nasıl zorlayabiliriz diye çokça mesai yaptık. Gri ve siyah renklerin kullanımlarının evde soğuk bir atmosfer yaratmamasını, yalnızca fon oluşturmasını hedefledik. Görselleştirmelerimizi yaparken ana hatları ile tüm bu gri-siyah yüzeyler ile meşe tonlarındaki ahşap yüzeylerin ilişkisi üzerine farklı denemeler yaptık. Ana karar olarak ahşabın sıcaklığı ile betonun loft etkisinin dengesini kurmaya yönelik bir beyin fırtınası gerçekleştirdik.

Evin planında ne gibi değişiklikler gerçekleştirdiniz?

Evin eski planında salonun teras ile olan ilişkisi hem büyüklüklerinin oranı hem de yüzeylerinin belirsizliği açısından yeniden değerlendirilmeli diye düşündük. Terasla salon arasındaki çizgiyi artık alanları salona dâhil edecek şekilde düz bir çizgi haline getirdik. Böylece salondaki planda yemek masasının yeri ve oturma alanın yeri daha tanımlı hale geldi. Salonun sınırlarını genişletmek amacı ile kapalı olan mutfağın duvarlarını kaldırarak salonla direkt ilişkili açık bir mutfak çalıştık. Böylece salon eski hatlarından çok daha büyük bir çerçeve ile tanımlanmış oldu. Mutfak alanı ile koridoru tanımlayan zemin alanı gri renkte seramiklerle ortak bir hava dolaşımı alanını tanımlayacak şekilde planlandı. Öncesinde giyinme odası olan küçük oda, genel banyo olarak yeniden yapılandırıldı, çamaşır ve kurutma makinesi bu banyoya yerleştirildi. Eski planı ile yeni planı arasında yalnızca dış hatlar korundu diyebiliriz.

Ev sahibi ile projeye başlamadan önce evin tasarımını nasıl kurguladınız?

Öncelikle o dönem yaşadığı ev ile ilgili gözlemlerimizi yaptık. İhtiyaçları, mekânların nasıl bir kullanım yoğunluğu olduğu üzerine uzunca değerlendirmeler yaptık. Yaşam alanında en çok nasıl vakit geçirdiği, misafir yoğunluğu, yemek yapma alışkanlığı, depolama ihtiyaçları önemli unsurlardı. Mevcuttaki incelemelerin, referans projeler ile ilgili görüş alışverişlerinin ardından öneri planlamalarımızı 3D ortamda irdeleyerek yol aldık. Hazırladığımız simülasyonlar ile sonuç ürün birebir aynı oldu diyebiliriz. Bu onayları aldıktan sonra yapım sürecini programladık. Yapım sürecinde de ara ara koordinasyon toplantıları yaparak malzeme onaylarımızı gerçekleştirdik. Süreci ara temaslarla ev sahibini sürecin içine dâhil ederek sürdürdük. Çünkü ev konusu çok kişiye özel bir konu… Kırımdan sonra süreç içinde yerinde aldığımız bazı kararlarımız da oldu.

Mutfak tasarımında hangi ürünler kullanıldı?

SA Evi için mutfak tasarımı en önemli kararlardan biriydi. Zemindeki meşe malzeme ile siyah renkte lake bir arada kullanıldı. Tezgâh malzemesi ve tezgâh arası pano yine siyah Toros mermerinden özel üretim olarak imalatı yapıldı. Her detayı ayrı ayrı tasarlandı diyebiliriz. Tezgâh alanı olabildiğince arttırıldı. Dolap yüzeyleri ise kullanıcının ihtiyacına göre en ideal tasarıma ulaştı. Buzdolabının yanındaki kullanılamayan dolap alanı gömme şaraplık ünitesine dönüştürülerek değerlendirildi. Bu alanda açık bardaklık rafları tasarlandı. Elektronik eşyaların tamamı SIEMENS markasından siyah renkte seçildi.

Mobilyalarda hangi markaları tercih ettiniz?

Koltuklar, orta mermer sehpa, kitaplık, yemek masası ve sandalyeleri Koleksiyon. Geri kalan mobilya üretimleri özel imalat olarak yaptırıldı.

Yatak odası bölümünde ne gibi değişiklikler gerçekleştirdiniz?

Öncesinde koridordan kullanılan genel banyonun koridor ile ilişkisi kesilerek yatak odasından kullanılan ikinci bir banyo planlaması yapıldı. Bu banyonun terasla ilişki kurduğu yüzeydeki küçük penceresi yerden tavana kadar yükselen şeffaf bir yüzey olarak yeniden ele alındı. Banyonun zemin malzemesi ile terasın zemin malzemesi aynı materyal ile döşendi. Böylece banyo alanı ile teras alanı arasında sürekli bir etkileşim sağlandı. Yatak odasında küçük bir giyinme odası olan alan çatı yüzeyi yükseltilerek çalışma odasına dönüştürüldü. Yine bu alanın terasla ve manzara ile olan ilişkisi arttırıldı. Terasların komşu dairelerle olan eğimli duvarları yükseltilerek, pano duvarlara dönüştürüldü.

www.diclehokenek.com

 

SON YAZILAR

BENZER YAZILAR