Ana SayfaHayatın İçindenTüp Bebek Hakkında Bilmeniz Gereken Her şey

Tüp Bebek Hakkında Bilmeniz Gereken Her şey

tüp bebek tarihçesi

 

 

Çocuk sahibi olmak isteyen ve bunun için tüp bebek tedavisine ihtiyaç duyan çiftler için en yüksek başarı oranına sahip yardımcı üreme yöntemi olan Tüp bebek tedavisi hakkında bilmeniz gerekenler var.

Tüp bebek tedavisinin sonucunun başarılı olup olmadığını öğrenmek için en başarılı yöntem elbette embriyo yerleştirmenin ardından 2 hafta sonra yapılacak olan gebelik testidir. Ancak gebelik testinin pozitif çıkmasından 2 hafta sonra ultrason kontrolleri yapılmaktadır. Ultrason kontrollerinin yapılmasında gebelik kesesinin görülmesi amaçlanır. Gebelik kesesi görülmüyorsa dış gebelik şüphesi ortaya çıkabilir. Kan testi sonucunda gebelik elde edilemediği görülürse maalesef tedavi aşamalarından yeniden geçmek gerekiyor ve tedavi tekrarlanıyor.

Bel Ağrısı da Önemli Bir Belirti

Tüp bebek tedavisinde embriyo transferinden 12 gün sonra gebelik testi yapılmaktadır. Bu 12 günlük süreç boyunca anne adayı bazı gebelik belirtileri yaşayabilir. Özellikle de bel ağrıları, anne adaylarının kendilerinde görebilecekleri en temel belirtiler arasında sayılmaktadır. Fakat kan testinin aksine, bel ağrılarının gebelik haricinde sebepleri olabildiği için, bu belirtileri çok erkenden yorumlamamak gerekmektedir. Bel ağrısı gebelik belirtisinin net bir işareti olmasa dahi anne adaylarına bir fikir verebilir.

İştah ve Hassaslık

Hamileliğin başlamasının ardından bazı anne adaylarında artan iştah veya bazı şeylere karşı duyarlılık da meydana gelmektedir. Ancak bu gibi belirtilerin genellikle kan testi zamanından daha sonra ortaya çıkması nedeniyle gebelik belirti olarak kabul edilmekleri bilinmelidir.

Mide Bulantısı

Hamilelik döneminde yaşanan mide bulantısı sanılanın aksine hemen gebeliğin başlangıcında ortaya çıkmaz. Çoğunlukla gebeliğin 6. haftadan itibaren başlayan bu mide bulantılarının zaman zaman 4. haftaya kadar gerileyebilir. Fakat kan testine kadar geçen 12-14 gün içerisinde maalesef böyle bir belirti ortaya çıkması söz konusu değildir. Bu sebeple de bazı anne adaylarında psikolojik olarak mide bulantıları ortaya çıkabilir. Bunların gebelikle herhangi bir ilişkisi bulunmadığı bilinmelidir. Bunun yanında, heyecandan dolayı yaşanan mide hassasiyetlerinin gebeliğe yorulması da bir hayli mümkün fakat bunun stres kaynaklı sebeplerinin olabileceği de unutulmamalıdır.

Diğer Belirtiler ise:

Tüp bebek tedavisinde gebelik testine kadar olan süreçte herhangi bir gebelik belirti söz konusu değildir. Bu sebeple de tedavi süreci boyunca en iyisinin olacağını ummak ve bu konuda hurafelerden kesinlikle uzak durmak gerekiyor. En net sonucu uzmanlar kan testi sonucunda sağlayacaklardır.

Tüp bebek tedavisi sonrası adet düzensizliği, adet gecikmesi:

Kullanılan ilaçlar kaynaklı olarak tüp bebek tedavisinden sonra gebelik oluşmadığında adet gecikmesi meydana gelmektedir. Adet gecikmesi durumunda 10-14 gün bekleyip adet gelmezse doktorunuza bilgi vermek gerekmektedir.

Kısacası tüp bebek belirtileri arasında:

  • Memelerde hassasiyet meydana gelebilir.
  • Vajinal akıntıda artış gebelik belirtileri arasındadı
  • Halsizlik, yorgunluk ve baş ağrısı gebelik belirtileri arasındadı
  • Sabahları ortaya çıkan mide bulantıları ve mide ekşimeleri (bu belirtiler adet gecikmesinden sonra yanşıyorsa gebelik belirtisi olarak kabul edilebilir. Ancak 12 günlük süreçte yaşanması genellikle psikolojiktir.)
  • Rahim iç bölgesinde tıpkı adet döneminde ortaya çıkan ağrıya benzer sancı da gebelik belirtileri içerisindedir
  • Kasıklarda ağrı, gebelik belirtileri arasındadı
  • Sivilce ve akne sorununda artış, gebelik belirtileri arasındadı
  • Sık sık idrara çıkma, gebelik belirtileri arasındadı
  • Ruh halindeki değişimler de hamilelik testinden sonra gebelik belirtileri arasındadı Ancak bu durum genellikle tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlar kaynaklı olarak da yaşanabilmektedir.

 

SON YAZILAR

BENZER YAZILAR