Ana SayfaDekorasyonÖZGÜR TASARIMCILAR

ÖZGÜR TASARIMCILAR

Pandemi döneminde bir iç mimar sıkılırsa ne olur? Beraber çalışmaktan keyif alacağı, yetenekli ve yaratıcı bir ekip kurarak, standartların dışında bir tasarım markası yaratır. Yeni başlangıçların her zaman mümkün olduğunu kanıtlayan Duduu Studio, hayallerindeki tasarımları üretenlerin buluştuğu bir atölye.

İç Mimar Hasan Burak Akyıldız, yoğun iş temposundan arta kalan vakitlerini, kurduğu küçük marangozhanede üretim yaparak geçiriyordu. Yaklaşık 10 sene boyunca atölyede bir yandan mobilya üretip, bir yandan da prototip geliştirmesine rağmen, tasarımlarını ayrı bir çatı altında toplama fikri aklından geçmiyordu. Ta ki pandemi süreci ile birlikte istemediği kadar boş vakti oluncaya dek. Bu süreçte, uzun vade planlarını yakın geleceğe çekmeye karar veren Akyıldız, yaşadığı sıkıntının yaratıcılığını canlandırdığını fark etti.

“Fırsat bu fırsat deyip Duduu Studio’u kurdum. Mevcut ürünlerin son revizyonları yapıldı, fiyatlar belirlendi, firma ismi, internet sitesi ve sosyal medya hesapları tamamladı. Hazırdım aslında. Ama o sırada, tek tip tasarım anlayışından ziyade, farklı tarzlarda kendisini ispatlamış kişiler ile daha kapsamlı bir ağın kurulması gerektiğini fark ettim,” diyor Akyıldız. Böylece, sırasıyla Jale Kulin, Renda Helin Çizer, Nazar Sigaher, Emre Evrenos, Fran Aniorte ve Erdem Akan ekibe dahil oldu. Kısa sürede ilk koleksiyonunu çıkaran Duduu Studio, o günden beri tasarıma ve üretime kesintisiz devam ediyor. Doğrusunu isterseniz, bu 7 kişilik ekibi bir araya getirmek hiç kolay olmadı. Uzun süren mail ve telefon trafiğinin ardından, ancak bir ay sonrası için randevulaşabildik. Gökşen Buğra’nın yeni sanat galerisi Bosfor, buluşma mekânı olarak biçilmiş kaftandı. İlk serginin eserleri arasında sohbet kendiliğinden başladı ve ardından galerinin muhteşem Karaköy manzaralı balkonuna geçerek, her biri kendi alanında isim olan bu yaratıcı ekipten yeni oluşumlarını dinleme şansını yakaladık.

Duduu Studio’da herkes kendisi için tasarım yapmanın ayrıcalığını yaşıyor ve ortaya çıkan ürünler firmanın değil tasarımcının oluyor. “Biz verimli bir tasarımın ancak rahat, özgür ve imkânları geniş bir tasarımcı ile mümkün olabileceğini biliyoruz,” sözleriyle Duduu Studio’nun farkını ortaya koyan ekip, tasarım yapmayı seven ve bunu ürünlerine özgün bir şekilde yansıtan herkesin aralarına katılabileceğini düşünüyor. Tüm kararları ve çalışma şartlarını bünyesinde yer alan tasarımcıların belirlediği bu sıra dışı firma, ayrıca müşterilerini atölyede ağırlamanın önemine de inanıyor: “Bu işi tek başımıza değil, büyük bir ekip ve emek ile yaptığımızı müşterilerimizin görmesini istiyoruz”. duduustudio.com, duduustudio

#1 NAZAR SIGAHER POLKA SEHPA

“İki farklı yükseklikte ve saksılı versiyonu ile 3 modülden oluşan bir tasarıma sahip. Dairesel formlardan oluşturulan kompozisyon, yüzeyde parçaların okunabildiği bir doku yaratıyor. Polka’daki bu dokulu yapı, modüllerin çoklu kullanımında farklı yerleşim alternatifleri ile birlikte, bütünsel algılanmaya da hizmet ediyor. Gövdesi, elektrostatik boya ile renklendirilmiş metalden; kullanım yüzeyi ise aynı renkteki boyalı camdan oluşuyor.”

#2 EMRE EVRENOS PIT SANDALYE

“Bu aslında sandalye/koltuk arası hybrid bir model. Oturma yüksekliği anlamında rahatlıkla bir yemek masasına eşlik edebilir ya da çalışma masası ile ilişkilendirilebilir. Kullanıcıyı saran dış kabuğu ve rahat döşemeli yüzeyleri ile çok yer kaplamayan rahat modern bir sandalye yorumu tasarladım.”

#3 RENDA HELIN ÇIZER BAUHAUS BROADWAY BERJER

“Ünlü sanatçı Camille Walala’nın çalışmalarından esinlenilerek tasarladığım bir ürün. Sanatçı Memphis stili ile Bauhaus ekolünü karıştıran bir tarza sahip. Bu sebeple renkler ve formları kullanırken, bu iki tarz karıştırılıp yorumlandı ve berjerde hayat buldu.”

#4 ERDEM AKAN CARGO KİTAPLIK

“Ahşap nakliye sandıkları, sanat eserlerinden mobilyaya nesnelerin uzak coğrafyalara zarar görmeden taşınmasını sağlar. Bir başka “değer” bilgiyi taşıyan kitaplar için, bu sandıkların görsel dilini kullanarak bir kitaplık yapmak istedim. Eşik ayaklar üzerinde yükseltilerek istenilen seviyeye çıkartılan sandık, tekli veya ikili kullanılarak geniş alanları separe etmeye de yarıyor.”

#5 FRAN ANIORTE DUNA KÜTÜPHANE

“Çalışmalarımda genellikle doğa fenomenlerini inceleyerek, onları çağdaş formlarda sunmaya çalışıyorum. Duna, İspanyolca kum tepeciği anlamına geliyor. Tabiatta rüzgârın ve kumların oluşturduğu organik formlardan ilham alarak tasarımını oluşturdum. Bulunduğu mekâna hareket ve duyarlılık katan yalın bir geometri sunmak istedim.”

#6 JALE KULİN TOY SEHPA

“Duduu Studio’nun dinamik yapısı içerisinde, alışılmış kütlelerin dışında, genç ve esprili bir çizgi oluşturmak istedim. Toy sehpa, mermer veya ahşap küre ayakları ile, çocukluğumda renklerine ve zeminde yarattıkları gölgelere bayıldığım misketlerden yola çıkarak tasarladığım bir ürün.”

#7 HASAN BURAK AKYILDIZ CEFI BERJER

“Cefi, aslında benim için deneysel bir mobilya. Modern ve İskandinav sitilinin birlikte kullanıldığı, ahşap işçiliğinde zor detayların tercih edildiği bir ürün. Genel hatları ile bakıldığında, gösterişli olmasının dışında, iskelet sisteminin sıra dışılığı Cefi’nin en ayırt edici özelliği diyebiliriz.”

Hazırlayan: Işıl Karahanoğlu

Fotoğraf: Erhan Tarlığ, Engin Yıldız

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

SON YAZILAR

BENZER YAZILAR