Be Interiors imzasını taşıyan Bursa’daki villa projesi, gri tonların modern çizgileriyle şekillenen, ahşabın doğal dokunuşuyla harmanlanan açık planlı yaşam alanları sunuyor.
Mekânı bir bütün olarak ele alan, ışığın gücünü en iyi şekilde kullanan Be Interiors’ın kurucusu İç mimar Buket Güney ile bir araya gelerek duvarlardan arındırılmış, yalnızca mobilya ve kapılarla şekillenen bu villa projesinin, estetik ve fonksiyonelliği kusursuz bir dengeyle buluşturmasını konuştuk.
Hazırlayan IŞIL KARAHANOĞLU Fotoğraflar BURAK TEOMAN
Ev nerede ve nasıl bir çevrede konumlanıyor?
Bursa’nın en gözde yerleşimi Bademli’de 16 villadan oluşan butik bir sitede konumlanıyor. Yüksek mimar Işıl Gençoğlu Taşar’ın proje müellifi olduğu villalar 330 metrekare iç kullanımıyla 2 kattan oluşuyor, fakat 1.5 kat diye tabir ettiğimiz; üst katın sadece 1-1,5 oda olarak değerlendirildiği, modern ve pratik bir tasarıma sahipler.
Ev sahiplerinin bu eve karar verme ve sizinle tanışma süreçleri nasıl gerçekleşti?
Daha büyük bir eve taşınmak istemişler, projenin mimarisi ve konumu kendilerini etkilemiş. Ayrıca kaba haliyle teslim alıp, diledikleri gibi yaptırabilme fikri de kendilerini motive etmiş. Diğer yandan, bizi beğeniyle takip ettiklerini belirten ev sahipleri, yeni bir ev alınca da direkt bize ulaştılar.
Siz bu projeyi hazırlarken, nasıl bir ev ortaya çıkarmayı hedeflediniz?
Ev sahiplerini çözümlediğimizde; bizim çizgimizde, modern, gri tonların belirgin olduğu ve aynı zamanda ahşap sıcaklığı ile de dengelenen bir beklentileri olduğunu ortaya koyduk. Buradan sonra kullanım alışkanlıklarını da değerlendirerek mekânı tasarlamaya başladık. İmza çizgimizi koruyarak, ev sahibinin beklentilerine uygun; açık planlı, ışık kullanımına müsait, hem estetik hem fonksiyonel, dengeli bir ev ortaya çıkarmayı hedefledik.
İç mimar Buket Güney, evi çözümlerken bir bütün olarak düşündüğünü anlatıyor; “Giriş alanı, salon ve mutfak duvarlardan bağımsız, tamamen mobilya ve kapı çözümleri ile birbirinden ayrılıp planlandı. Her kütle evin bir mobilyası niteliğinde. Aynı zamanda bu mobilya kütlelerini iç kullanım hacimleri olarak düzenledik. Duvar olmayan sadece mobilya ve kapılarla çözülen bir plan. Oda bölümlerini de aynı şekilde ahşap panellerle ayırdık.”
Villa projesine inşaatın erken aşamalarında dahil olmanın sunduğu esneklik, yaşam alanının fonksiyonelliğini ve estetiğini nasıl şekillendirdi?


Bir villa projesine kabadan girmenin büyük avantajı var. Sınırlarınız daha esnek oluyor. Giriş katta; mutfak, yaşam alanı ve salonun yerini değiştirdik. Gün ışığını daha fazla içeri alabilmek için açık bir plan kurguladık. Mutfağı daha geniş bir alana alıp, ferah bir mutfak oluşturduk. Burası genel yaşam alanı olarak projelendirilirken; üst katta misafir odası ve mini bir çalışma odası planladık. Galeri boşluğunda doğal ışık görmek istediğimiz için çatıdan bir pencere açtık. Genel olarak evde modern, soft renkler ve sade, rafine bir tarz benimsedik.
Evin aydınlatma seçimlerinde ve aydınlatma tasarımlarında nelere dikkat ettiniz?

Doğal ışık sonrasında ambiyans ve diğer öğelerle uyuma önem verdik. Mutfaktaki ada üzerinde Secto Design’in bir ürününe yer verdik, diğer aydınlatmalar ise özel üretim. Aydınlatma da daha çok LED ve zeminlerde gizlediğimiz ambiyans ışıkları kullanımına dikkat ediyoruz.
Yemek masasının bulunduğu alan nasıl şekillendi?
Girişte etkileyici bir karşılama olsun istedik. Konum olarak hem mutfağın hem de salonun merkezinde yer alıyor. Yemek masası da diğer mobilyalar gibi özel üretim oldu. Kullandığımız mermer ise Alexander Black.
Mutfakta hangi markalarla çalıştınız?

Mutfak alanını rahatlattıktan sonra fonksiyonel kolaylık için Häfele mekanizmalarının yeteneklerinden faydalandık. Tavana kadar kullanım planladığımız için mutfağı da özel ürettik.
Kaç adet yatak odası yer alıyor ve kimlerin kullanımı için tasarlandı?

1 ebeveyn, 1 misafir ve 2 çocuk odası olmak üzere 4 adet yatak odası tasarladık. Yatak odalarına açılan koridor, gizli kapılarla salondan ayrıldı. Böylece tasarım, hem açık plan hem de gizli kullanım için ideal hale geldi. Çocuk odalarında oyun alanı ve ranza hissi veren ikinci katlar oluşturuldu. Kız çocuk odasında soft pembe, pudra ağırlıklı renkler; erkek çocukta ise tırmanma alanları var. Çocuk odalarında, Studio Nueu’dan el yapımı seramikler kullanıldı. Ebeveyn yatak odasında; yatak bölümü, giyinme odası ve banyoyu bölen yarı ahşap bir kapı var. Tuvalet bir kabin şeklinde kapalı ve ayrı, giyinme odası ve banyo iç içe, bütün bir çözüm sunuyor.

Son olarak yeni projelerinizden de bahsedebilir misiniz?
Kırk bağımsız bölümden oluşan Mossa Bademli Villa projesinin konseptini çalışıyoruz. Bunun dışında Bursa, İstanbul ve Eskişehir’deki yeni projelerimiz tasarım, teknik ve şantiye gibi farklı aşamalara geldi, onları takip ediyoruz.