Ana SayfaAlışverişDOĞU VE BATI GENLERİNİ TAŞIYAN TASARIMLARIN BULUŞMA NOKTASI

DOĞU VE BATI GENLERİNİ TAŞIYAN TASARIMLARIN BULUŞMA NOKTASI

Mimar Serhan Gürkan tarafından Pera’da açılan han, Türkiye’nin önde gelen tasarımcılarının eserlerini bir araya getiren, yaratıcı bir mekân.

Mimar Serhan Gürkan

Tarihte adını sıkça duyduğumuz, İpekyolu rotasında ticaret kervanlarının uğradığı, hem ticaret yaptığı hem de kendilerini güvende, rahat ve özgür hissettiği kervansaraylardan ilham alan .han, tasarımcılara kendilerini özgürce ifade edebilecekleri, eserlerini sergileyebilecekleri bir mekân olarak kuruldu. Mekânın ilk etapta ev sahipliği yaptığı sergi .hanofdesign ise geçtiğimiz günlerde Mimar Serhan Gürkan’ın katılımıyla gerçekleşti.

Türkiye’nin önde gelen sanatçı ve tasarımcılarının eserlerinin görülebileceği serginin amacının bir “tasarım almanağı” oluşturmak olduğunu söyleyerek başlıyor Gürkan sözlerine. “Aslında ülkemizde çok iyi tasarımcılar var, birçoğumuz dünya standartlarındayız. Yurt dışındaki tasarımcılara göre hem artılarımız hem eksilerimiz var. Ama tabii ki ülkemizin konumu dolayısıyla artılarımız çok fazla. Fakat bazen karmaşada farklı işlere odaklanıyoruz. Aslında bize sunulanlarla hem doğuyu hem batıyı birleştiriyoruz. Tasarım adına bir şeyler yapmak istedim ve bu kişilerin bizle bir arada olacağı, neler yapabildiğimizi dünyaya duyurduğumuz bir kapı, bir han olarak tasarladık burayı.”

Mimar, ziyaretçiler mekâna geldiği zaman burada doğu ve batının genlerini taşıyan tasarımcıların yaptığı eserlerin hepsini bir arada görme şansını yakalayacağını söylüyor. “Ne kadar çok çeşitliliğimiz, farklılığımız olduğunu görecekler. Bu mekânın birinci konsepti bu; hepimizi bir arada göstermek, bir tasarım almanağının fiziksel alanını oluşturmak.” Tasarım hanı olarak kurgulanmadan önce Serhan Gürkan’ın mimari ofisi olarak hizmet veren küçük mekânda akıcı formlar kullanılarak olduğundan daha geniş bir alan yaratılmış. Böyle bir sergileme düzeniyle ofise yeniden mimari bir dokunuş katılmış.

Serhan Gürkan kendi ofisi olarak kullandığı alanda tasarım adına bir şeyler yapmak istediğini, sergiyi birinci, ikinci, üçüncü aşamalar olarak devam ettireceğini söylüyor. “Böylece arada bazı isimler gidecek, yenileri gelecek. Bu şekilde tüm Türk tasarım dünyasındaki önemli isimlere yer vermiş olacağız.”

Bilge Nur Saltık, Burcu Sülek, Can Yalman, Defne Koz, Demirden/ilio, Derin Sarıyer, Erdem Akan, Gökhan Zincir, Gülnur Özdağlar, Hussein Chalayan, Ömür Tokgöz, Sema Topaloğlu, Serhan Gürkan, SUPER NORMAL, Tamer Nakışçı, Umut Yamaç, Yiğit Yazıcı gibi isimler handa yer alan sanatçılar arasında. Gürkan, bu isimlerin hepsinin Türkiye’nin en iyileri olduğunun altını çiziyor ve ekliyor: “Benim seçkim, inandığım, tasarımlarına güvendiğim insanlar hepsi. Seçkiyi ben yaptım, sonuçta benim inandığım tasarımcıları bir araya getirdim ve bu mekânı tasarlarken de tabii ki herkese eşit davranmak gerektiğini düşünerek böyle bir yerleşim yaptım. Eşit davranma olayı önemliydi çünkü hepimizin tarzları farklı olsa da, hepimiz kendi içinde en iyileriyiz, bunu özellikle vurgulamak istiyorum. Ayrıca sergi sırasında bana iki tane çok önemli isim yardımcı oldu: küratörümüz Bige Ökten ve Ceyda & Beste Türkön.” Sergiyi farklı isimlerin katılımıyla birkaç aşamada devam ettireceklerini söylüyor Gürkan: “Aslında niyetimiz kalıcı bir sergi yapmaktı fakat bazı arkadaşlarımız belli bir süreliğine ödünç verebiliyorlar eserlerini. Bu yüzden sergiyi birinci, ikinci, üçüncü aşamalar olarak devam ettireceğiz. Böylece arada bazı isimler gidecek, yenileri gelecek. Bu şekilde tüm Türk tasarım dünyasındaki önemli isimlere yer vermiş olacağız.” Serhan Gürkan, bir tasarım müzesi konseptinde kurguladıkları bu çalışmayı daha sonra büyük bir tasarım müzesi şeklinde geliştirmeyi umduklarını belirtiyor.

Hazırlayan : MERGİM ÖZDAMAR

Fotoğraf : AHMET ÖZGÜR ÖZGER

SON YAZILAR

BENZER YAZILAR