DETOKS ÇORBA

Tazelenme ve toksinlerden arınma sezonu açıldı. Özlen Çapuloğlu’na ait sağlıklı, vitamini bol ve enerji deposu bu çok özel çorba tarifini mutlaka bir kenara not edin.

Havalar ısınıyor, kalın giysilerimizi çıkarıyor, tek bir kıyafetle kalmaya doğru ilerliyoruz. Turuncular ve sarılar ise baharın gelmesiyle yavaş yavaş tezgâhlardan çekiliyor, yerlerini yeşillere ve kırmızılara bırakmaya başlıyor. Yaz gelirken sadece kışın yaptığımız kaçamakları telafi etmek için değil, midemizi hafif tutup daha sağlıklı hissetmek için de doğanın nimetlerinden yararlanmamız gerektiğini düşünüyorum. Birazdan vereceğim tarifin adına “içinde yok yok çorbası” diyecektim ama amacına hizmet etmez diye “detoks çorbası” demeyi daha uygun buldum. Aslına bakarsanız malzemeleri tamamen kendi damak lezzetinize göre seçip, çok lezzetli çorbalar da yapabilirsiniz. Açıkçası yağsız ve kemik suyu olmadan yapılmış, tamamen arınma amaçlı bir çorba olduğu için detoks çorbasını sıcak, ılık veya soğuk içmek tamamen sizin tercihinize bağlı. Sağlıklı olmaya ve yaza fit girmeye hazırsak tarifin malzemelerini söylüyorum hemen! 5 bardak su, 2 veya 3 adet kereviz sapı, 2 adet orta boy havuç, 2 adet küçük çiçek brokoli, ıspanak yaprakları (istediğiniz miktarda), 1 tatlı kaşığı taze soyulmuş ve kıyılmış zencefil, 1 tatlı kaşığı toz zerdeçal, sarı ve kırmızı dolmalık biber, ince taneli deniz tuzu ya da sofra tuzu, top karabiber, 1 adet portakal boyutunda parçalanmış ve doğranmış lahana, yine 1 adet portakal büyüklüğünde doğranmış ya da kıyılmış mor lahana ve 1 adet limon. Önce tencerenin içine 1 bardak suyu ekleyip, kaynamaya başlayınca bütün doğradığınız sebzeleri yani kereviz, havuç, brokoli, ıspanak, lahana, kırmızı lahana ve taze zencefili arka arkaya ekleyin. Sebzeleri karıştırarak ısınmaya başlayınca karışıma 5 bardak suyu ilave edin. (Pişme süresi sebzelerin ne kadar pişmiş olması ile ilgili isteğinize bağlı.) Önerim sebzeleri yaklaşık 15 dakika kaynatıp, sebzelerin yumuşamasını önlemek ve tane olarak kalmasını sağlamak. Daha sonra pişme işlemi tamamlanınca çorbayı ateşten almadan önce tuz, tane karabiber ve istediğiniz baharatları ekleyip karıştırın. Birkaç defa karıştırdıktan sonra son olarak limon suyunu çorbaya ekleyin.

SON YAZILAR

BENZER YAZILAR