Ana Sayfaİlham VerenlerDekorasyonda Renk Psikolojisi

Dekorasyonda Renk Psikolojisi

Yaşadığınız mekânda tercih ettiğiniz renkler kişiliğinizin doğrudan yansımasıdır. Renkler ruh halimizi, duygularımızı, hareket ve düşüncelerimizi her an etkiler. Bu nedenle iyi tasarıma sahip bir alan için ana unsur kişiliğinizi yansıtan ve size doğru etki yaratmasını istediğiniz tonları seçerek, ortamla uyum içinde bir araya getirmektir.

Renk, sadece doğal ortamda değil, aynı zamanda insan yapımı mimari ortamda da dünyamızın ayrılmaz bir öğesidir. Bilimsel çalışmalar, mimari ortamda insan-çevre etkileşiminde renk algısının duyusal algılamaya büyük oranda etki ettiğini kanıtladı. Bilimsel çalışmaların yanı sıra, doğada var olan yaşam enerjisini mekânlarda harekete geçirerek sağlıklı mekânlar yaratmayı amaçlayan Çin öğretisi Feng Shui’ye göre de renkler çok büyük önem taşıyor. Enerjimizin aktığı noktalar olan çakralarımızın her biri bir renkle ilişkilidir ve bu renkleri farkında olarak hayatınıza katmanız, ilgili çakradaki enerji ve hareket akışını açmaya ve etkinleştirmeye yardımcı olabilir.

Ali Morris

Mekân psikolojisi üzerinden çakra renklerini referans alarak mekânlarda ağırlıklı olarak tercih edebileceğiniz renklerin hangi etkileri yarattığını incelemenin, “iyi” hissettiren mekânları ortaya çıkarmada güzel bir rehber olacağına inanıyorum.

Lizzie Fison

Kök çakrayı temsil eden kırmızının, omurgaya iyi gelen özelliği vardır, kan basıncını yükseltmek, solunum ve kalp hızını artırmak için kullanılabilir. Koltuk kumaşlarınızda ve yastıklarınızda bu rengi tercih etmeniz omurga sağlığını olumlu yönde etkileyebilir. Psikoloji ve algı yönündeki araştırmalar referans alınarak incelendiğinde kırmızı rengin, enerji, savaş, tehlike, güç, güç ve kararlılığı ifade ettiği gibi tutku, arzu, sevgi ve savurganlık duygularını da çağrıştırdığı ortaya çıkıyor. Açık kırmızı sevinç, cinsellik, tutku duyarlılığı ve sevgiyi temsil eder. Bu nedenle açık kırmızı tonlarını yatak odanızda rahatlıkla kullanabilirsiniz. Bunların yanı sıra kırmızı baskın ve iddialı bir renk olmasından dolayı bazı insanları sinirlendirebilir. Öfke ve düşmanlık duygularını çağrıştıran bu rengin iddialı karakterinden dolayı bir odanın ana rengi olarak kullanımından kaçınılması daha doğru olacaktır.

Jenna McKnight

Pembe ise kalp çakrasının renklerinden biri olduğundan sevgi ve bereket enerjisini çekmek istediğiniz mekânlarda en doğru tercihlerden biri olacaktır.

Ali Morris

Turuncu renk, neşe, güneş ışığı ve tropik iklimle ilişkilidir. Bu renk coşku, hayranlık, mutluluk, yaratıcılık, kararlılık, cazibe, başarı ve teşvik duygularını temsil eder. Mide ve genital bölge arasında yer alan sakral çakranın rengi olan turuncunun yatak ve nevresimlerde kullanımı yaratıcılığınızı artırıcı etkiye sahip olabilir. Sıcaklık, heyecan ve coşku uyandıran turuncu rengi yoğunluklu olarak hareketin aktif olduğu alanlarda kullanmanız daha faydalı olacaktır. Kırmızı tonlarındaki turuncunun da iştahı artırdığı gözle görülür bir gerçek, bu nedenle mutfak için harika bir renktir, ancak çok yoğun kullanımda rahatsız edici olabilir. Midenin üzerinde yer alan Solar Plexus çakrasını sembolize eden sarı renk, güneşin rengidir ve neşe, mutluluk, akıl ve enerji ile ilişkilidir. Konsantrasyonu artırarak, metabolizmayı hızlandıran sarı, mutfak, yemek odası ve banyolar için mükemmel bir seçimdir. Kromoterapide, sarı rengin sinirleri uyardığı ve vücudu arındırdığı düşünülmektedir. Bununla birlikte, araştırmalar sarı rengin yoğun olduğu bir mekânda, insanların öfkelenme olasılığının daha yüksek olduğunu göstermektedir. Soluk tonlarda sarı hastalık ve kıskançlığı temsil eder ve bu yüzden bu idareli bir şekilde kullanılmalıdır. Kalp çakrasını temsil eden yeşil, göz için en huzurlu renk olarak kabul edilir.

Natasha Levy

Mavinin ferahlatıcı ve dingin etkisiyle sarının neşesini birleştiren yeşilin, iyileştirici ve stres azaltıcı özelliğiyle hemen hemen yer için önerilir. Doğanın rengi olarak kabul edilen yeşil; uyum, tazelik ve doğurganlığı sembolize eder ve genellikle insanları duygusal olarak güvende hissettirir. Koyu yeşil, hırs ve kıskançlıkla ilişkilidir, su yeşili ise duygusal iyileşme ve koruma ile ilişkilidir. Mavi renk, güven, sadakat, bilgelik, inanç, bilgi, güç, dürüstlük ve ciddiyet ile ilişkilidir. Alın merkezinde yer alan üçüncü göz çakrasının rengi indigo mavisidir. Zihinsel güce ihtiyaç duyduğunuzda sıklıkla tercih edebileceğiniz bir renktir. Derin gece yarısı mavisi yatak odasında kullanıldığında lüks ve bohem bir etki yaratabilir. Üçüncü göz çakrasının yanı sıra boğaz çakrasının rengi ise açık mavidir. İletişim enerjinizi artırmak için maviden yararlanabilirsiniz. Mavi renk, kan basıncı, solunum düzenleme, metabolizma yavaşlatma ve kalp hızını dengelemek için kullanılır. Sakinleştirici özelliğiyle yatak odaları ve banyolar için önerilir. Açık mavi, huzur, sağlık, şifa, anlayış ve yumuşaklık etkisi yaratır, ancak doğal ışığın yetersiz olduğu bir mekânda soğuk bir etki yaratabilir. Bu nedenle ana renk olarak açık maviyi seçerseniz, sıcak tonlardan yardım alarak dengeyi sağlayabilirsiniz. Koyu mavi, üzüntü duygularını çağrıştıran zıt etkiye sahiptir. Ana renk düzeninizde koyu mavi tonları kullanmaktan kaçının. Oturma odaları ya da büyük mutfaklar gibi sosyal alanlarda rahatlık için sıcak maviler veya turkuaz gibi parlak mavilere yer verebilirsiniz. Başın üstünde yer alan taç çakrayı temsil eden mor renk, yastıklar için harika bir tercih olacaktır.

Mor renk lüks ve yaratıcılık ile ilişkilidir; yaşam alanlarına derinlik, zenginlik ve sofistike bir hava katar. Lavanta ve leylak gibi açık tonlar, yatak odasında mavi rengin yarattığı huzur ve uyumu soğuk etki yaratmadan kolaylıkla sağlar. Yatağınızda, yatak odasında ya da oturma odasında mor renge yer verebilirsiniz.

İç mekân tasarımında temel alınan nötr renkler daima trenddir. Bunun en önemli sebebi, denge ve uyumu sağlama özellikleridir. Canlı renklerin yoğunlukla kullanıldığı mekânlarda sakinleştirme ve canlı renklere farklı anlamlar katmak için ideal çözümlerdir. Renklerin etkilerinden, sosyal ve bireysel yaşamınızdaki ihtiyaçlarınıza göre de yararlanabilirsiniz. Bunun için önemli olan nokta mekânın yüklediğiniz işlevlerin yanı sıra sizin o mekânda ve hayatınızda nelere ihtiyacınız olduğudur. Örneğin, kendinize biraz daha güven duymaya ihtiyacınız varsa, sarı rengi tercih edebilirsiniz. Sarı renk size cesaret ve irade katacaktır. Hayata karşı bağlarınızın güçlenmesini istiyorsanız kırmızı rengi kullanabilirsiniz. Sevgi duygusunu hayatınıza çekmek ve duygusal ilişkilerde mutlu olmak istiyorsanız pembe renk objelere ve kumaşlara, yaratıcılığınızın artmasına ihtiyacınız varsa turuncu renge, sezgilerinizi daha fazla hissetmeyi istiyorsanız koyu maviye bulunduğunuz mekânda yer verebilirsiniz. Bazı sorunları affetmek ya da uzaklaşmak istiyor ama yapamıyorsanız yeşil rengi, iletişim sorunlarınızın üstesinden gelmek ya da iletişim gücünüzü artırmak için açık maviyi, evren ve ilahi olan ile ruhunuz arasındaki bağlantıyı hissetmek için ise lavanta tonlarını tercih ederek renklerin psikolojinize ve ruhunuza doğru yönde etki etmesini sağlayabilirsiniz.

Hazırlayan: Cansu Çolpan

SON YAZILAR

BENZER YAZILAR