Ana SayfaGenelRAHATLATICI VE DOYURUCU BİR LEZZET

RAHATLATICI VE DOYURUCU BİR LEZZET

Lezzetli ve sıcak bir makarnaya kim hayır diyebilir? Özlen Çopuroğlu’nun bu aykırı ev yapımı lazanya tarifi bizi İtalyan kültürünün cezbedici mutfağına bir kez daha hayran bırakıyor.

Özlen Çopuroğlu

Lazanya Tarifi

Klasik makarnaya kıyasla farklı bir lezzeti olan lazanyanın rahatlatıcı ve doyurucu etkisi inkâr edilemez. Konu bu lezzetli yemeğin nasıl hazırlandığına geldiğinde ise adeta bilinmeyen bir denklem beliriyor birçok kişinin kafasında. Ancak hayatta bazı şeylerin biraz zaman harcamaya değer olduğuna inanıyoruz ve lazanya kesinlikle onlardan biri. İşte bu yüzden lazanyayı bu ayki tarifimiz olarak seçtik. Yapımı ve malzemeleri sırası ile paylaşıyorum. 12 yaprak lazanya, 1 su bardağı kaşar peyniri. Beşamel sos için: 2 yemek kaşığı tereyağı ya da 3 yemek kaşığı zeytinyağı, 2 yemek kaşığı un, 2 su bardağı kadar süt, tuz, 1 tatlı kaşığı karabiber, istenirse beşamel sosa 1 çay kaşığı muskat rendelenebilir. 300 –500 gr kıyma, 1 büyük soğan, 2 diş sarımsak, 1 silme yemek kaşığı domates salçası, 2 domates, biber salçası da eklenebilir, tuz, karabiber, pul biber, sıvıyağ. Kıymayı zeytinyağı ile kavurun. Yemeklik doğradığınız soğanları ve ezilmiş sarımsağı ekleyin, pembeleştirin. Domates rendesi ve salçayı ekleyin. Domatesler pişene kadar ağzını kapatıp suyunu çektirin. Diğer yandan beşamel sosu hazırlayın. Tereyağını eritip çırpma teli ile karıştırarak unu yavaşça ekleyip topaklanmadan kavurun. Un topaklanırsa sütü eklediğinizde de topaklar açılmaz, çırpma teli ile çırparak bunu önleyebilirsiniz. Karıştırmaya devam ederek azar azar sütü ekleyin. Koyulaşıp fokurdamaya başlayınca tuz ve karabiberi de ekleyip isterseniz muskat rendeleyebilirsiniz. Beşamel sos ve kıymalı harç sıcakken lazanyayı hazırlamalısınız. Fırın kabında tercihen cam kullanabilirsiniz. Yan yana kabın içine lazanyaları dizin. Bor cama bir kepçe beşamel sostan yayıp bir kat lazanya serin. Lazanyanın üzerine kıymalı içten ince bir kat olacak şekilde eşit olarak yayın. Onun üzerine tekrar bir kepçe beşamel sostan dökün. Tekrar lazanya koyarak iç harç bitene kadar bu sırayla işlemleri tekrar edin. En üste bir kat lazanya serip sadece beşamel sosun kalanını dökün. Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirip fırına verin. Üstü kızarana kadar 15/20 dakika kadar 180 derece ısıtılmış fırında pişirin.

Hazırlayan : MERGİM ÖZDAMAR

SON YAZILAR

BENZER YAZILAR