Ana SayfaLezzetÖzlen Çopuroğlu'ndan Lezzetli Tarifler

Özlen Çopuroğlu’ndan Lezzetli Tarifler

Özlen Çopuroğlu, klasik Ezogelin tarifini birkaç küçük değişiklikle bambaşka bir lezzette sunuyor. Ev yapımı hardalı ise dilerseniz hemen kullanmaya başlayabileceğinizi, ama 5-6 gün bekletirseniz olgunlaşıp lezzetinin artacağını söylüyor. Vişneli muffin için de bir küçük tüyo veriyor; “Fransızlar, bu basit tatlıyı yaparken vişnelerin çekirdeklerini çıkarmakla bile uğraşmıyorlar. Çekirdeklerin tatlıya hoş bir acılık kattığına inanıyorlar.”

#1 Ezogelin çorbası

Malzemeler (4 Kişilik): 1 su bardağı (200 g) sarı veya kırmızı mercimek, 2 yemek kaşığı pirinç, 1 yemek kaşığı ince bulgur, 1 tatlı kaşığı zerdeçal, 1 tatlı kaşığı kuru nane, 1 tatlı kaşığı tuz, 7 su bardağı su (Eğer ev yapımı tavuk/sebze suyu varsa, su ile yarı yarıya koyun.) Soğan için: 2 yemek kaşığı tereyağı, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 adet orta boy (60 g) kuru soğan, tuz, 1 tatlı kaşığı kuru nane, yarım tatlı kaşığı tane hardal, yarım tatlı kaşığı toz kimyon. Servis için: ev yapımı yoğurt veya organik yoğurt, limon dilimleri.

Tarif: Mercimeği ve pirinci bir süzgece koyun. İyice yıkayıp, süzdürün. Büyükçe bir tencereye mercimeği, pirinci, ince bulguru, zerdeçalı, kuru naneyi, tuzu, suyu ve tavuk suyunu koyun. Ocağın orta gözünde, orta ateşte, mercimekler iyice yumuşayıncaya kadar (45 dk. – 1 saat) pişirin. Mercimeklerin pişmesine yakın, küçük bir tavaya tereyağını ve zeytinyağını ekleyin. Kuru soğanı minik minik doğrayın ve tavadakilere ekleyin. Üzerine biraz tuz serpiştirin. Ocağın küçük gözünde, kısık ateşte, soğanlar yumuşayıp, kızarıncaya kadar (15 dakika) kavurun. Soğan kavrulunca üzerine naneyi, tane hardalı ve kimyonu ekleyin. Alt üst edip, ocağı hemen söndürün. Baharatların yanmamasına dikkat edin. Mercimekleri el blenderi ile püre haline getirin. Eğer içinde taneler kalmasını istiyorsanız, bu işlemi fazla uzatmayın. Tavadaki soğanlı karışımı mercimeklerin üzerine dökün. Bu çorba piştikçe ve bekledikçe koyulaşır. Eğer kıvamı koyu ise, zevkinize göre biraz daha kaynar su ekleyin. Tuz ayarını yapın. 5 dakika daha pişirip, ocağın altını kapatın. Çorbayı tabaklara bölüştürün. Üzerlerine birer yemek kaşığı yoğurt koyun. Limon ile servis yapın.

#2 Ev yapımı hardal

Malzemeler (2 adet 250 ml’lik kavanoz ya da 750 gramlık tek kavanoz): 35 g (1/4 sb*) toz hardal, 113 g (2/3 sb) sarı tane hardal, 56 g (1/3 sb) kahverengi tane hardal, 250 ml (1 sb) kaynar su, 120 g (3/4 sb) irice doğranmış kuru kayısı, 310 ml (1 + 1/4 sb) doğal elma sirkesi, 1 yemek kaşığı deniz tuzu, yarım demet doğranmış dereotu (1/2 sb kadar).

Tarif: Genişçe ve derince bir cam kabın içine; toz hardalı, tane hardalları, kaynar suyu ve kuru kayısıları sırasıyla koyup karıştırın. Kabın üzerini streç filmle kapatın. Bir gece boyunca bekletin. Malzemeler bütün suyu çeksin. Ertesi gün, cam kabın içine; sirkeyi, tuzu ve dereotunu da ekleyin. El blenderiyle, bütün malzemeyi macun kıvamına gelene kadar öğütün. Kayısı ve dereotu eşit şekilde, hardalın içinde dağılsın ve tane hardallar kırılmaya başlasın. Tane hardalların bir miktarının kırılmadan kalmasına dikkat edin. Kavanozları ve kapaklarını bulaşık makinesinde yıkayın. Hazırladığınız hardalı, kavanozlara paylaştırın. Ağızlarını sıkıca kapatın. Buzdolabına kaldırın. *sb: Su bardağı

#3 Vişneli muffin

Malzemeler (4 – 6 kişilik): Tart kabı ya da fırın kabı, 450 g vişne (taze veya dondurulmuş), 60 g toz şeker, 4 yumurta, 30 g un, bir fiske tuz, 500 ml süt, 1 paket vanilya, üzerine serpmek için pudra şekeri.

Tarif: Vişneleri yıkayıp süzdürün. Fırın kabının içini hafifçe yumuşamış tereyağıyla iyice yağlayın. Bolca toz şeker serpiştirin ve kabı yanlara doğru eğerek, içini tamamen toz şekere bulayın. Toz şekerin fazlasını dökün. Vişneleri kabın içine tek sıra halinde yayın. Sıvı karışım için: Ayrı bir karıştırma kabında şekeri ve yumurtayı tel karıştırıcıyla veya çatalla köpürene kadar 1 – 2 dk. çırpın. Unu ve tuzu ekleyin. Un diğer malzemelerle karışana kadar karıştırın. Sütü ve vanilya esansını ekleyip karıştırın. Fırını 190 derecede ısıtın. Sıvı karışımı vişnelerin üstüne boşaltın. Fırının orta rafında 50 – 60 dk. sertleşip, üzeri kızarana kadar pişirin. 5 – 10 dk. dinlendirip, üzerine pudra şekeri serpiştirerek servis yapın.

Derleyen: Işıl Karahanoğlu

SON YAZILAR

BENZER YAZILAR