Ana SayfaDekorasyonÇAĞDAŞ ÇİZGİLER, ETNİK DETAYLAR

ÇAĞDAŞ ÇİZGİLER, ETNİK DETAYLAR

Lefkoşa’ya bağlı Alayköy’de konumlanan özel arazi içindeki taş ev, Kıbrıs Bahçeşehir Üniversitesi kampüsünde misafir evi olarak Emre Osmanlar EO Concept & Design tarafından tasarlanmış.

Hazırlayan: Rana Korgül

Fotoğraf: Kadir Aşnaz

Rotamızı iyice güneye çevirdik ve Kuzey Kıbrıs Cumhuriyeti’nde keyifli bir eve konuk olduk. Tasarımcı Emre Osmanlar’ın imzasına rastladığımız dubleks ev, Osmanlar Ailesi’nin Alayköy’de bulunan 400 küsur dönüm arazisi içerisinde yer alıyor. Kıbrıs Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti başkanlığını yürüten Eral Osmanlar, kampüste yoğunlukla yurt dışından gelen misafirleri ağırlamak ve onlara modern bir kompleks içinde daha geleneksel bir esinti vermek amacı ile sıfırdan bir misafir evi yaptırmak istemiş. Abisi tasarımcı Emre Osmanlar olunca da bu konuda ondan destek almak kaçınılmaz olmuş.

“Emre’nin çocukluktan beri yaşadığımız evleri itina ile dekore etmesi bir nevi aile geleneği oldu. Onun yarattığı ortamların sıcaklığına alışmış biri olarak bu yeni misafir evinin onun elinden çakmasını özellikle istedim. Son yıllarda oldukça yoğun geçen yurt dışı projelerinden dolayı artık onu eskisi gibi istediğimiz zaman adada bulamıyoruz. Ancak biraz beklemeyi göz önünde bulundurarak onu projeye dahil etmeyi başardım,” diye belirtiyor Eral Osmanlar ve sözü abisi Emre Osmanlar’a bırakıyor: “Eral’ın da bahsettiği gibi yurt dışında çeşitli projelerim var ve son birkaç sene pandemiye rağmen çok yoğundu. Ancak bu proje aileme ait olduğu için özellikle içinde olmak istedim. Eral’dan aldığım açıklamalar üzerine geleneksel bir Kıbrıs taş evi yaratma yönünde kolları sıvadım. Üniversitenin tarım arazisinin ortasına konumlandırılan ev, Kıbrıs’ın karakteristik mimari unsurlarını titizlikle yansıtırken modern mimariye de göndermeler yapıyor. Düz çatılar, sivri kemerler, yalın hatlar ve dikdörtgen formlar bu tarzın belirleyici özellikleri olmakla beraber iklime de çok uygunlar.”

Eve 2021’de yaklaşık 14 ay önce taşınılmış. Emre Osmanlar ev içindeki dekorasyonu yaparken iç mekânları ferah göstermek için bölünmemiş geniş ve açık oturuma uygun iki salon kurgulamış. Bu, hem mekânları geniş gösteriyor, hem de birçok misafiri ağırlamaya elverişli bir tasarımı öne çıkarıyor. Arazinin doğal olarak sergilediği tonlar, evin dekorasyon renklerinin belirlenmesine yardımcı olmuş. Doğal taş ve ahşap renkleri, bejler, kontrast yaratan siyah dokunuşlar, uyum içerisinde birbirlerini tamamlıyor. Geleneksel taş eve tezat olarak LED spotlar ve loş abajurlar tercih edilmiş. Spotların sanat eserleri ve taş duvarlara yansıttığı ışık neredeyse bir müze hissiyatı verirken abajurlar bunu hafifletiyor. Sanatsız bir ev düşünemediğini belirten Emre Osmanlar, her projesinde sanata yer vermeye özen gösteriyor. Bu evde, Devrim Erbil ve Jülide Günce’nin işleri mevcut. Dekoratif olarak çeşitli Anadolu küplerine de yer verilmiş. Zeminler Kıbrıs mermeri denilen doğal bir taş ile kaplanmış. Taşın çıktığı maden araziye 5 km uzaklıkta olduğu için ilk tercihleri olmuş. Bu zeminlerin üzerine el dokuması yün kilimler ve sisal halılar serilmiş.

“Burası doğal malzemeler, geleneksel motifler, modern aydınlatmalar ve tipik mimari unsurlar ile taçlandırılmış etnik[1]modern bir ev oldu,” diye yorumluyor Emre Osmanlar ile evi gezerken, “Gerçek, zarif ve fonksiyonel tasarımlar, projelerimin başkahramanlarıdır. Gereksiz mobilya ve aksesuarları tercih etmiyorum. Fonksiyonellik, görsellik kadar önemlidir benim için. Bir evde ideal dekor diye bir şey yoktur; tasarımcı ile ev sahipleri arasındaki ideal uyum vardır. Bu sağlandığı sürece ideal yaşam alanları kolaylıkla ortaya çıkar ve her şey keyifli hale gelir. Aile arasında Taş Ev diye adlandırdığımız bu Kıbrıs evi, Osmanlar Ailesi’nin bir nevi geleneksel yapısını temsil ediyor. Keyifli anların yaşanacağı, Kıbrıs’ı tanımayanlara onu en güzel şekilde ifade edecek bir misafir evi tasarladığımı düşünüyorum. Yaşça benden küçük olmalarına rağmen neredeyse geçmiş zamana daha uyumlu birer hayat sürmeyi tercih eden iki erkek kardeşim var. Farklı duruşlarımıza rağmen bana ilham veriyorlar. Kendimi ve tasarım anlayışımı yıllar geçtikçe güncellediğimi fark ediyorum. Bu da bana kendimi iyi hissettiriyor,” diye ekliyor.

Şu sıralar İstanbul’daki Emre Osmanlar EO Concept & Design ofisinde ekibi ile heyecan içinde dünyanın çeşitli yerlerinde restoran, kulüp ve rezidans projeleri üzerinde çalışıyor Emre Osmanlar. Kısa bir süre önceyse Kıbrıs’ta Chalayan Brasserie ve İstanbul Çırağan’da bir loft tamamladıklarını da belirtiyor.

SON YAZILAR

BENZER YAZILAR