Ana SayfaTasarımMimariBiniciliğin İzinde Mimari Tasarımlar

Biniciliğin İzinde Mimari Tasarımlar

Çocukluğunun tutkusu biniciliğin peşinden giderek, atları merkeze alan, onları koruyan, ihtiyaçlarına cevap veren ‘binicilik tesisleri’ne imza atan Mimark Mimarlık kurucusu Kaan Kutsal Alkan, tutkusunun peşinde seçkin bir müşteri kitlesine hitap ediyor. Tutkun olduğu sporu ve mimarlık mesleğini birleştiren mimar Kaan Kutsal Alkan ile lüks ve sporu birleştiren binicilik tesisleri projeleri üzerine söyleştik.

Mimarlık disiplinine bakış açınız nedir, mimarlık felsefenizi nasıl tanımlarsınız?

Bir mimar olarak motivasyonum yarattığım mekanlarda yaşayacak kişileri/canlıları merkeze alan, onların yaşamsal ihtiyaçlarının yanı sıra gusto’larını öngören tasarımlara imza atmaktır. Günün modasına uygun değil, zamanın ruhuna hitap eden ve aynı zamanda zamansız tasarımlar ilgimi çeker. Geçmişi bilen ve bugüne uygun çözümler sunan, yani klasik ile çağdaş olanı harmanlayan bir çizgide çalışmalar yaratmayı hedeflerim.

Uzmanlık alanınız olan Binicilik tesisleri tasarlamaya ne zaman başladınız?

Kemer Country’de çalıştığım bir projenin içinde binicilik tesisi de yer alıyordu, ilk kez bu proje ile birlikte 2000’li yıllarda tasarlamaya başladım.

Çok niş bir alanda uzmanlaşmış bir ekipsiniz. Bir binicilik tesisi tasarlanırken, önceliğiniz nelerdir, süreçten bahseder misiniz?

Mimari uzmanlık gerektiren özel alanlardan biri olan “Binicilik Tasarımı” (Equestrian Design) üst düzey disiplinler arası birliktelik gerektiren bir çalışma alanı. Bir binicilik tesisi tasarlanırken tesisin yapılış amacı, burada yaşayacak olan at sayısı ve tercih edilecek malzemeler gibi pek çok faktörün cevabını bilmek gerekiyor. Peyzaj mimarları, ziraat mühendisleri, havalandırma uzmanları, iç mimarlar, zanaatkarlar, projenin ihtiyacına göre çeşitlenebilecek profesyoneller, danışmanlar derken büyük bir iş birliği ağı örülür. Bizler planlamadan uygulamaya kadar lüks ya da sade her türde ahır yapıları tasarlıyoruz. Sağlıklı bir ahır için pahalı malzemelere gerek yoktur. Atlar doğası gereği vahşi yaşama uygun hayvanlardır. Değişen düzen ile birlikte biz insanoğlu atları evcilleştirmeye başladığımızda onları aslında “koruma” altına almış oluyoruz. Ahır tasarlamanın pek çok yolu var; biz atlar için korunaklı, doğal yaşamlarına uygun ve sağlıklı yapılar oluşturmaya çalışıyoruz. Doğal ışık ve doğal havalandırma bu habitatın olmazsa olmazı. Atların sağlığı kadar, biniciler ve seyisler de ahır binaları içinde çok fazla zaman geçirdikleri için onların sosyal ihtiyaçlarını ve konforlarını karşılayacak yapılar olmasına özen gösterirken, ortamdaki fazla ısıyı, nemi, rutubeti, bakterileri, patojenleri ve alerjenleri yapıdan dışarı atacak havalandırma ögeleri gibi kritik konuları merkeze alıyoruz.

Kimler binicilik tesisleri tasarlamanızı istiyor, hayli lüks ve özel bir alan, nasıl bir müşteri kitleniz var?

Müşteri profilimiz binicilerden oluşuyor. Örneğin, Çatalca Binicilik Tesisi işverenimiz, lisanlı bir binici ve eğitmen. Kendisi böylece hem spor yapabilir hem de at yetiştiriciliği, eğitimler de verebilir. Bir diğer örnek 30 dönüm padok alanı olan kişiye özel tasarladığımız İzmit Binicilik Tesisi. Böylece işveren hem kendi atlarını şehirde sıkışmış alanda değil, doğanın içinde yetiştiriyor aynı zamanda da sporunu yapıyor. Başka bir örnek ise uluslararası yarışmaları barındıracak Şile Binicilik Tesisi. Tesis sahibin kızı genç bir binici. Hem kızının spor yapabileceği hem de uluslararası standartlarda yapılan bu tesiste yarışmalarda düzenlenecek, binicilik sporuna katkı sağlayacak. Özetle kişiye özel ya da kulüp mantığında farklı müşteri kitlelerine hitap ediyoruz.

Sizin de profesyonel bir binici olduğunuzu biliyorum, bu durum tasarım süreçlerini nasıl kolaylaştırıyor?

Binicilik çocukluğumdan beri hayatımda var olan bir spor, bir tutkudur. Kendim de lisanslı ve ödülleri olan binici bir mimar olmanın getirdiği bir kolaylık da atların bir gününün nasıl geçtiğini, rutinlerini iyi bilmem. Ne zaman yemek yerler, nerede yıkanırlar, güneşlenirler, dinlenirler biliyor olmam tasarım süreçlerinde avantaja dönüşüyor. 

Tasarımdaki detaylar hem hayvanlar hem de biniciler için neden önemli?

FEI standartlarına uygun olarak ‘at’ın sağlığını ve güvenliğini ön plana alan, iyi havalandırılmış, doğal ve doğru ışıklandırılmış yapılar tasarlamak çok önemlidir. Örneğin bu atların ayak sağlıklarına dikkat ederek, onlara zarar vermeyen, uygun zeminler hazırlarız. Yatırımcılar, tesis sahipleri için de işletme maliyetlerinin sürdürülebilir olması için işbirliği yaparız.

Binicilik tesisleri gibi farklı disiplinlerde uzmanlık gerektiren bir alanda çalışıyorsunuz, sizi en zor alanlardan biri de zeminler mi? Bu konuda ayrı bir ekip ile mi çalışıyorsunuz?

Binicilikte en önemli konulardan bir tanesi vaziyet planı çözümüdür. Bu konuda şimdiye dek 50’den fazla proje çözmüşüzdür. Vaziyet planındaki doğru çözüm bütün tesisin işletişini ve sadece insanlar değil atın izini belirler. Atlar ile bitmiyor, tesisten gübrenin uzaklaştırılması, walker lonj alanları gibi alanların manejler ve biniciler ile ilişkisi gibi bir çok farklı ilişki bulunmaktadır. Tabii ki en önemli konulardan bir tanesi zemin sistemi. Bununla ilgili iyi bir tecrübemiz var Türkiye’yi zemin sisteminde iyi bir standarda alıştıracağımızı düşünüyoruz. Bunu da İngiltere ve Almanya’daki firmalar ile birlikte çözümlüyoruz. Aslında bu kadar uzmanlık gerektiren spesifik konuların dışında peyzaj bile çok önemli at bazen bir yaprak kıpırtasından korkabilir. Peyzajın atlarla bile ilişkisini düşünüyoruz.

Binicilik tesisleri dışında, başka hangi alanlarda çalışıyorsunuz?

Konut, restoran, ofis ve ofis binaları gibi farklı fonksiyonlarda projeler de tasarlıyoruz. Tasarladığımız her proje kişiye özel, tekil ve benzersizdir, tıpkı her insanın birbirinden farklı, özel ve benzersiz olduğu gibi. Bu tasarım bakış açısını sürdürülebilir ve verimli alanlar yaratmak ile birleştiririz. Teknolojik gelişmeler insanları binalara, evlere, odalara hapsederken bizler ise doğaya sırtımızı dönmeden tam tersine onu kucaklayan yapılar yaratmaya çalışıyoruz. Kemer Country özelinde yarattığımız restorasyonlarda olduğu gibi, evlerin klasik değerlerini koruyup, bugüne, bugünün ihtiyaçlarına adapte ediyoruz.

Mimark

Kaan Kutsal Alkan

SON YAZILAR

BENZER YAZILAR