Ana SayfaTasarımMimariTürk seramiğinden yapılan kiosklar, Londra’da sergileniyor

Türk seramiğinden yapılan kiosklar, Londra’da sergileniyor

Seramik Tanıtım Grubu işbirliğiyle hayata geçirilen proje kapsamında, İngiliz mimarların Türk seramiğini kullanarak tasarladığı kiosklar, Londra’da sergilenmeye başladı.

Seramik Tanıtım Grubu Başkanı Bahadır Kayan, “Kökleri Osmanlı’ya kadar uzanan su kiosklarının, Türk seramikleri kullanılarak 21. yüzyıl Londra’sına uyarlanması, sektör için çok önemli bir tanıtım adımı” diye konuştu.

Seramik Tanıtım Grubu’nun Türk seramiğinin dünyadaki kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla yürüttüğü proje kapsamında, ünlü İngiliz mimarların Osmanlı bahçe köşkü formundan esinlenerek tasarladığı çağdaş “kiosklar” Londra’da sergileniyor.Yapımında Türk seramik ürünlerine de yer verilen kiosklar, şubat ayı sonunda The Building Centre’da düzenlenen kokteyl sonrası sergiye açıldı. Kiosklar, bir ay boyunca gezilebilecek.

Seramik Tanıtım Grubu’nun İngiliz the Architects’ Journal Dergisi işbirliği ile yürüttüğü projede kiosklar, aralarında 2012 Londra Olimpiyatları mimarlarından Zaha Hadid’in de olduğu AHMM, Eric Parry Architects, Studio Weave, Adam Architecture ve Hopkins Architects gibi ünlü mimarlık ofisleri tarafından tasarlandı. Çağdaş ve geleneksel dokunun harmanlandığı kiosklar, kubbe veya çini motiflerinin de kullanıldığı birbirinden farklı tasarımlardan oluşuyor.

İngiliz mimarlar İstanbul’da ağırlandı

Kiosk Projesi kapsamında öncelikle, geçen kasım ayında düzenlenen “Westanbul Eastanbul” hafta sonu etkinliği ile İngiliz mimarlar İstanbul’da ağırlandı. The Architects’ Journal Editörü ve Kiosk Projesi Kreatif Direktörü Rory Olcayto’nun da katıldığı etkinlikte, İngiliz mimarları için Türk mimarlık tarihi ve Türk seramik tarihi üzerine sunumlar yapıldı. Katılımcılar ayrıca, Osmanlı mimarisinden günümüze gelen geleneksel yapıları, üretim tesisleri ve mağazaları gezerek projenin ön araştırma aşamasını tamamladı.

Kamusal alanda su ihtiyaçlarını karşılayacak

Projeye katılan mimarlık ofislerinden Hopkins Architects’in ortağı Ken Hood, tasarımını yaptıkları kioskun, kamusal alandaki çeşitli halk etkinlikleri ve kutlamalarda su ihtiyacının karşılanabildiği bir forma sahip olduğunu söyledi. Bir diğer mimar Eric Parry ise Osmanlı mirası ile Londra gibi bir şehrin günlük ihtiyaçlarına hizmet eden bir kiosk hedeflediğini dile getirdi.

Kiosk Projesi Kreatif Direktörü Rory Olcayto da, “Bu muhteşem tasarımlar, bizlere aynı zamanda kamusal alanları başka nasıl kullanacağımızı ve şehrin turistlere başka ne gibi hizmetler sunabileceğini farklı açılardan düşünmemiz gerektiğini gösterdi” dedi.

Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği bünyesinde faaliyet gösteren Seramik Tanıtım Grubu Başkanı Bahadır Kayan ise Türkiye’de seramik ürünleri ve sanatının, tarihi mirasımızın bir parçası olmasından gurur duyduklarını söyledi. Kayan, “Geçen yıl başlattığımız projenin sonunda, kökleri Osmanlı’ya kadar uzanan su kiosklarının Türk seramik ürünleri kullanılarak 21. yüzyıl Londra’sına uyarlanması, sektör için çok önemli bir tanıtım adımı” diye konuştu.

[imagebrowser id=971]

SON YAZILAR

BENZER YAZILAR