Ana SayfaLezzetKabakla yaratıcı tatlar

Kabakla yaratıcı tatlar

Pek çok mutfakta hak ettiği ilgiyi göremeyen kabak, doğru şekilde pişirilip lezzetlendirildiğinde vazgeçilmez bir lezzete dönüşüyor.

Mücver (15 adet için)

250 gr. rendelenmiş kabak

Deniz tuzu ve taze çekilmiş karabiber

2 yemek kaşığı ince kıyılmış taze fesleğen

2 yemek kaşığı ince kıyılmış taze nane

150 gr. krem peynir

1 yumurta

4 yemek kaşığı un

1 limonun suyu

Kızartmak için zeytinyağı

Servis için limon dilimleri

 

Rendelediğiniz kabakları bir süzgece alıp üzerine 1 yemek kaşığı tuz serpin. 15 dakika bekletip suyunu süzün. Yağ ve limon dilimleri hariç kalan tüm malzemeleri ekleyip karıştırın. Küçük köfteler haline getirip her iki yüzü de kahverengi olana kadar tavada kızartın. Limon dilimleriyle servis edin.

 

Kabak ve ricotta’lı penne (4-6 kişilik)

1 kg kabak, halka halka doğranmış

2 yemek kaşığı tuz

4 diş sarımsak, doğranmış

350 gr. ricotta peyniri

1 demet taze fesleğen, kıyılmış

1 limonun kabuğu

400 gr. penne, haşlanmış

100 gr. parmesan, rendelenmiş

 

Dilimlenmiş kabakları bir süzgece alıp üzerine tuz serpin. 15 dakika bekletip suyunu süzün. Bir miktar yağ ısıtıp sarımsak ve kabakları ekleyin. Kabaklar kahverengi olana kadar ağır ağır pişirin. Ricotta peyniri, fesleğen ve limon kabuğunu ekleyip tavada çevirin. Tabaklara servis ettikten sonra üzerine parmesan ekleyin.

 

Kızarmış kabak çiçeği

200 gr. un

1 tutam tuz

1 ½ soğutulmuş soda

Çiçeği üzerinde 18 kabak, temizlenmiş

Kızartmak için yağ

Servis için limon dilimleri

Kızartma harcı için: Un ve tuzu bir kaba alıp sodayı ekleyin. İyice karıştırın.

 

Kabakları harca bulayıp 180 derecedeki kızartma yağında 5 dakika kızartın. Kâğıt havlu üzerinde yağını süzüp servis edin. Limon dilimleriyle servis edin.

 

Fırında kabak (12 dilim)

1 büyük soğan, doğranmış

2 diş sarımsak, doğranmış

150 gr. pastırma, ince dilimlenmiş

180 gr. rendelenmiş parmesan

½ ölçek un

500 gr. kabak, rendelenmiş

2 büyük yumurta, hafifçe çırpılmış

Tuz ve taze çekilmiş karabiber

2 büyük, olgun domates, dilimlenmiş

 

20×20 ölçüsünde bir fırın kabını yağlayın ve pişirme kâğıdı kaplayın. Soğan ve sarımsağı hafifçe kızartıp yağdan alın. Aynı yağın içinde pastırmaları hafifçe kızartın. Domates hariç tüm malzemeleri karıştırıp tepsiye alın. Domates dilimlerini düzgünce tepsinin en üstüne yerleştirin. Üzerine zeytinyağı gezdirip 200 derecedeki fırında 30-45 dakika pişirin. 12 dilime kesip yanında yeşil salatayla veya ara sıcak olarak servis edin.

 

Kabak ve fıstıklı kek (10 kişilik)

180 ml ayçiçek yağı

1 ölçek pudra şekeri

3 yumurta

1 çay kaşığı vanilya ekstresi

½ ölçek tuzsuz antepfıstığı, kıyılmış

½ ölçek badem unu

2 ölçek rendelenmiş kabak

1 çay kaşığı toz kakule

½ çay kaşığı kabartma tozu

2 ölçek un

 

Limon sosu için

180 gr. yumuşamış tuzsuz tereyağı

1 ¼ ölçek pudra şekeri, elenmiş

250 gr. labne peyniri, yumuşamış

1 limonun suyu ve kalın doğranmış kabuğu

 

Yağ, şeker, yumurta ve vanilyayı kalınlaşana kadar çırpın. Fıstıkları, badem ununu ve kabağı ekleyin. Kabartma tozu ve unu da ekleyip karıştırın. 22 cm çapında bir kalıba döküp 170 derecede 70 dakika pişirin. Kalıptan çıkarmadan 20 dakika soğumaya bırakın.

Sos için: Tereyağı ve şekeri iyice çırpın. Ağır ağır çırpmaya devam ederek peyniri ekleyin. Limon kabuğu ve suyunu ekleyip pürüzsüz hale gelene kadar çırpın. Soğumuş kekin üzerine sürün.

 

Kabak çorbası (6 kişilik)

1 kg kabak, ince dilimlenmiş

2 yemek kaşığı zeytinyağı

3 diş sarımsak, kıyılmış

Tuz ve taze çekilmiş karabiber

2 ölçek tavuk suyu veya su

140 ml taze krema

1 küçük demet fesleğen, ince kıyılmış

1 küçük demet maydanoz, ince kıyılmış

120 parmesan, rendelenmiş

Servis için fazladan krema

 

Yağı ısıtıp sarımsak ve kabakları yaklaşık 30 dakika boyunca, kabaklar kahverengi oluncaya kadar pişirin. Tavuk suyunu ekleyip 10 dakika kaynamaya bırakın. Kabakların ¾’ünü blender’da püre haline getirin. Krema, yeşillikler ve parmesan’la birlikte tencereye ekleyin. Karıştırıp tabakların üzerine krema gezdirerek servis edin.

Derleyen Gökçe BURDURLU CÖMERT Fotoğraf Angie Lazaro

[imagebrowser id=1395]

SON YAZILAR

BENZER YAZILAR