Ana SayfaDekorasyonEv DekorasyonEV DEKORASYONUNUNDA BİTKİ KULLANIMI

EV DEKORASYONUNUNDA BİTKİ KULLANIMI

Evinin kapılarını bitkilerin sonsuz dünyasına açan İç Mimar Yıldız Kurt ile yaşam alanlarınızda uygulayabileceğiniz yeşil dokunuşları konuştuk.

Bilimsel bitki ressamlığını keşfi ile birlikte bitki bakmaya başlayan İç Mimar Yıldız Kurt, bitkilerin de canlı birer dekoratif öge olduklarını unutmamak gerektiğini hatırlatarak başlıyor söze ve “Bitkiyi doğru yerden satın alıp, doğru yere koyarsanız sizinle yaşayacaktır” diye ekliyor.

@yildizvelatte’nin önerileri

• Begüm Zaimoğlu’nun Root bünyesinde düzenlediği
bitki bakımı atölyeleri @root.ist
• Nadas İstanbul’un bitki yetiştiriciliği atölyeleri için
@nadasistanbul
• Labofem’in Youtube videoları için @labofem

Bitki bakımına satın alırken başladığımızın altını çizen iç mimar, yapı marketler yerine iyi bir fidanlık ya da danışabileceğiniz, tanıdığınız bir çiçekçiyi doğru adres olarak tanımlıyor. “Kendi evinizin özellikleri bitki seçimi yaparken sizi yönlendirmeli. Banyonuzda bitki kullanmak istiyorsanız penceresi olup olmadığı, aldığı ışık miktarı kriter olmalı” diyen Kurt, mutfak ya da banyolarda az miktar ışıkla yaşayabilen Zamia ya da Asplenium gibi nemi seven türleri öneriyor. Yarı aydınlıkta yaşayabilen Kurdele Çiçeği, Paşa Kılıcı ve Salon Sarmaşığı, havayı temizleme özellikleri sayesinde çocuk ve yatak odaları için ideal birer seçim olabilir. Evcil hayvan sahiplerinin dikkat etmesi gereken nokta ise Deve Tabanı, Difenbahya veya Aloe Vera gibi toksik bitkileri bulundurmamak. Konu bitki bakımı olunca en çok merak edilenlerden biri de sulama. Ancak sulamanın da tek bir doğrusu yok. Örneğin Deve Tabanları su severken sukulentler az su istiyor. Tropik bitkileri fısfıslayarak nemlendirmek gerekiyor.

Sulama sıklığını ayarlamanın en doğru yöntemi ise toprağın nemini kontrol etmek. Parmağınızı veya ahşap bir çubuğu ya da satılan elektronik nemölçerleri toprağa batırıp kuruluğu ölçmek mümkün. “Susuz kalmış bir bitkiyi suyla canlandırabilir, tropik bitkileri duşa sokup diriltebilirsiniz ancak aşırı sulama ile kökü çürütülen bitkiler için bir geri dönüş yolu yok” diyen Yıldız Kurt’un evinde dekoratif amaçlı olarak da değerlendirdiği küçük suluklar göze çarpıyor. Musluk suyunu dinlendirerek klorunun uçmasını da sağlayan pirinç, bakır ya da seramik suluklar dekorasyonunuza özgün ve işlevsel dokunuşlar katabilir. Sıklıkla hediye edilen orkidelerin çiçeklerini döktükten sonra tekrar çiçek açmayışı sizi yıldırmamalı. Bol çiçekli olmaları için aşırı besine maruz bırakılan orkideler, bakımı zor bitkilerden ve bir kez çiçeklerini döktükten sonra yorgun düştüklerinden yeniden çiçek açmaları zaman alıyor.

Öte yandan yaşam alanlarınızın özellikleri dâhilinde tercih ettiğiniz bitkileri sonrasında köklendirmek ve çoğaltmak da oldukça kolay. İlk yardım köklü bir dalı kesip cam vazo ya da beherlere koyabilir, suyu azaldıkça içme suyu ilave ederek dekoratif olarak kullanabilirsiniz.

Renkli ve desenli saksılar yerine bitkinin rengini ortaya çıkaran terakota saksıları ve hasır sepetleri öneren Kurt, saksı seçimlerinde bitkinin anatomisine ve cinsine göre değişen form ve boyutların kullanılması gerektiğini belirtiyor. Drenaj açısından faydalı delikli terakota saksınız yoksa plastik saksılarınızı şık kılıf ve sepetlerle kullanabilirsiniz. Eşelemeyi seven evcil hayvanlara çözüm olarak ise bitkileri raflarla duvara ya da dekoratif askılarla tavana asmak kurtarıcı olabilir. Ancak unutulmamalı ki asılan bitkilerin sulanma ihtiyaçları artıyor. Ruhunuza iyi gelen bir bahçeyi andıran Yıldız Kurt’un evi, ışık ihtiyaçlarına göre yerleri değişen bitkilerle her mevsim yenileniyor.

Kitaplık rafları, masa ve sehpa üzerlerinde farklı türlerdeki kaktüs ve sukulentler, Deve Tabanı (Monstera), Calathea, Asplenium, Potos Sarmaşık (Salon Sarmaşığı), Pilea, Philodendron Sarmaşığı, Kauçuk ve Yuka kullanılmış. Masa üzeri hasır aydınlatmalarla uyumlu olarak seçilen makrome askılar yeşili göz hizamızda tutmaya devam ediyor. Sandalyenin ayağına yaslanan ise geçtiğimiz günlerde 4. yaşını kutlayan evin baş kahramanı sevgili Latte.

SON YAZILAR

BENZER YAZILAR