Ana SayfaDekorasyonMekanBabylon Bomonti'ye dair

Babylon Bomonti’ye dair

Babylon Bomonti Duvar 2 (1)

Mekâna ne gibi müdahalelerde bulundunuz?

Mekânların tasarımında yeni formlar ve malzemeler ile yaratıcı çözümler ortaya koyarken Babylon ruhuna sadık kalmaya ve Babylon ziyaretçilerinin kendilerini yabancı hissetmeyecekleri mekânlar tasarlamaya gayret ettik.

Mekânlar arasında ilişkilerin kurulabilmesi ve sirkülasyonun sağlanabilmesi için bazı müdahalelerde bulunduk. Duvarlarda boşluklar açtık, köprü, tünel benzeri konstrüksiyonlar kullanarak bir takım engelleri aşmak zorunda kaldık.

Akustik düzenlemeler için gerekli olan inşaat mühendisliği çalışmalarına yönelik önlemler aldık ve güçlendirmeler yaptık.

Diğer mekânlara göre daha alçak olan giriş mekânını tasarımı ve malzeme seçimi ile ferahlatmayı hedefleyen asma tavanın da arzu ettiğimiz neticeyi verdiğini söyleyebilirim.

Konser salonu ile giriş arasındaki 150 cm’lik kot farkını aşmak için çok fonksiyonlu bir rampa ve oturma grubu tasarladık. Bu sistem etkinlik zamanında rampa olarak, gün içinde ise interaktif bir enformasyon merkezi olarak iki işlevi yerine getiriyor.

Konser salonunu tasarlarken dikkat ettiğiniz ilkeler nelerdi?

Konser salonunun tasarımında Babylon ruhuna sadık kalmaya özen gösterdik. Babylon ziyaretçilerinin kendilerini yabancı hissetmeyecekleri bir mekân yaratmayı hedefledik.

Yapıda bulunan kot farkları dolayısıyla mekâna ulaşım için rahat ve güvenilir bir çözüm üretilmesi gerekiyordu. Bu gerekçelere uygun olarak tasarladığımız rampa sistemi ile mekân algısını rahatsız edecek, sahneye konsantrasyonu olumsuz etkileyecek tüm detaylardan arınmış oldukça sade bir anlayış üzerinde çalıştık.

Asmalımescit’teki Babylon, sahne arkasında yer alan taş duvar ile zihinlere kazınmıştı. Babylon Bomonti’de ise sesin dışarıya çıkmasını engellemek ve içeride iyi akustik değerler elde etmek için mekânı içeriden giydirdik. Sahne arkası ve karşısı duvarı Asmalımescit Babylon’un taş duvarına öykünerek özel olarak tasarladığımız üç boyutlu, akustik metal plakalar ile ördük.

Mekânda sahne dışındaki tek obje bar. Sadelikten ödün vermemek ve ziyaretçilerin konsantrasyonlarını olumsuz etkilememek için barı sahne karşısında konumlandırdık. Akustik duvarı yırtarak ve öne doğru çekerek arkada kalan boşluğa neredeyse görünmez olarak yerleştirdik.

Salonu doğru oranlara sahip, iyi çalışan bir makine olarak tasarlamayı arzu ettik. Bu nedenle tavan boşluğundaki hareketli trust sistemi, havalandırma kanalları, asansörlü depo hacimleri gibi teknik noktalarda da çalışma sistemlerine kadar detaylandırarak çözümler ürettik.

Dış mekândaki yerleştirme size mi ait?

Hayır, dış mekândaki yerleştirmeler ŞANALARC tarafından yapılıyor.

Babylon Bomonti kaç metrekarelik bir alana sahip ve ne kadar insanı kapsaması hedefleniyor?

Babylon Bomonti’nin içerisinde 250 m2 büyüklüğünde, en alçak noktasında 6,5 m ve en yüksek kısımda 9,85 m’ye ulaşan yüksekliğe ve 500-600 kişi kapasitesine sahip bir konser salonu, performansların sergilenebileceği, bir yaşam alanı olarak tasarlanan 220 m2’lik fuaye alanı, servis mekanları ve 100 m2 büyüklüğündeki açık hava terası ile birlikte yaklaşık 1300 m2 büyüklüğünde bir işletme.

SON YAZILAR

BENZER YAZILAR